Neil Young en Nederland

Januari 1969 bracht Neil Young, ex Buffalo Springfield, zijn eerste eigen naamloze solo album uit. In mei 1969 volgde al het tweede album, Everybody Knows This Is Nowhere, waarop hij werd begeleid door muzikanten die zich The Crazy Horse noemden. De a-kant van het album eindigt met het 9 minuten en 13 seconden lange, door Young gecomponeerde lied, Down By The River. Young bracht het in 1969 ook op single uit in diverse landen, maar zonder succes.

Drummer Buddy Miles, die in 1969/1970 gelijktijdig ook met Jimi Hendrix in de groep Band Of Gypsies speelde, coverde het lied in 1970 met zijn eigen anonieme begeleidingsband Express. Het werd als track op zijn lp “Them Changes” uitgebracht, maar ook op single in de US en een aantal Europese landen. In 1971 was het ook nog eens terug te vinden op zijn dubbel album “Live”.

Voor zover ik heb kunnen ontdekken was Down by the River het eerste lied van Neil Young lied dat als cover op single werd uitgebracht door een Nederlandse band. Dit gebeurde in 1974 door de Dutch Rhythm, Steel & Showband. Terwijl er wel het e.e.a. aan het nummer was omgebouwd maakte het destijds toen ik het lied hoorde, diepe indruk op mij. Als ik tegenwoordig over het nummer praat met andere muziekliefhebbers is mijn conclusie dat het een vergeten of nog nooit gehoord pareltje is.

Vreemd is dat op de single als componist Buddy Miles werd genoemd. Zelfs op de platen van Buddy Miles staat dat de compositie van Neil Young is. Ik denk dat destijds bij het platenlabel iemand niet goed heeft opgelet wie de componist was. Zou het kunnen zijn dat Dutch Rhythm, Steel & Showband tegen hun producer/arrangeur hadden gezegd dat het hun versie was van Buddy Miles zonder te noemen wie de echte componist was?

De single werd geproduceerd door Roy Beltman (1946-2005). Een vreemde eend in de bijt voor deze single, aangezien hij toch vooral bekendheid genoot door het produceren van talrijke platen van artiesten zoals Bonnie St.Clair / André van Duin / Long Tall Ernie & The Shakers enzovoorts. Een zijsprong was bijvoorbeeld Fungus en dus de Dutch Rhythm, Steel & Showband. Zijn producerschap wil ik in de toekomst wat verder beschrijven. In 1975 kwam hun eerste album (Soul, Steel & Show) uit. Daarop staat ook Down By The River maar ook hun cover van het bekende lied van Jimi Hendrix lied, “Hey Joe”.  Al met al, een klein cirkeltje is weer rond.

Het succes van de Dutch Rhythm, Steel &  Showband begon in januari 1977 toen ze de hitparade bestegen met het lied “January, February”, maar dat is weer een ander verhaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: