The Eighteenth Day Of May

Liefhebbers van plezierige klinkende folkrock zal de muziek van deze band vast aanspreken. In 2005 werd hun titelloos album uitgebracht op het Transistor Hannibal label in zowel UK en USA. 12 prachtige vrolijke frisse nummers staan op het album waaraan al was gewerkt vanaf 2004.

De band had London als uitvalsbasis en begon als een akoestisch trio, op 18 mei 2003. Toen bestaande uit Allison Brice (zang/fluit – oorspronkelijk uit Amerika) – Richard Olson (gitaar/harmonica/sitar – oorspronkelijk uit Zweden) en Ben Phillipson (mandoline – Oxford). In de zomer van 2003 begint het trio demo’s te maken. Vanwege muzikale beperktheid word de band in begin 2004 uitgebreid met Mark Nicholas (bas, ex Of Arrow Hill), Karl Sabino (drums/autoharp) en Allison Cotton (viola) zodat er een echte elektrische folkrock sound ontstaat. Hun muziek, overwegend, als snel eigen composities, doet denken aan bands zoals The Trees / Fairport Convention / Byrds / Pentangle enzovoorts. Ook vanwege vooral de sitar is hun muziek ook in de dromerige oosterse folk te plaatsen van de jaren 60.

De deels eigen composities kwamen uit de pen van Allison Brice, Richard Olson en Ben Phillipson. Een cover van het Bert Jansch lied Deed I Do is ook op het album terug te vinden naast de 2 originele traditionele liedjes Lady Margaret en Flowers of The Forest. Andy Dragazis, bekend van zijn eigen platen als o.a. Blue States was de producer en arrangeur van het complete album. Het album werd eerst alleen maar in een kleine kring opgemerkt en verkocht. Langzaam aan kwamen er ook recensies in diverse muziekbladen te staan, zo ook bijvoorbeeld in Oor en Revolver.

Enige tracks van hun album werden ook op vinyl single en cd-single uitgebracht, maar zonder succes. Op hun laatste single staat een live cover van het oude Buffy Sainte-Marie lied. Plannen waren er om meer cd’s uit te brengen om het Cherry Red label maar daar werd niets meer van vernomen. Er zijn op YouTube een paar clips van de groep te vinden waar vooral de live clips er voor zorgt dat je depressieve bui snel verdwijnt.

Begin januari 2007 maakt de band bekend dat ze na 3 jaar de pijp aan Maarten geeft en de band opsplitsen. De leeftijd van de leden schommelt dan al rond de 30. Het hoe en waarom van de opbraak word niet nader bekend gemaakt. Hun eigen site gaat ook al snel uit de lucht, maar hun space site is tot op heden nog wel te bezoeken. Daar kun je zelfs nog 4 uitgebrachte demo’s beluisteren die begin januari 2006 waren opgenomen in de Bark Studio.

De verder muzikale carrière van al de bandleden is mij onbekend. Allison Cotton kwam oorspronkelijk uit de band The Left Outsides, waar ze na het opheffen van The 13Th Day Of May, naar terug ging. Richard Olson stapte over naar The See See. Mark Nicholas, Ben Phillipson en Karl Sabino gingen verder als The Trimdon Grange Explosion. Allison Brice en de producer Andy Dragazis kwamen terecht in The Silver Abduction.

2005

Cd – The Eighteeth Day Of May (Transistor – Hannibal Records HNCD 1496) (UK + USA) (Ook als demo): Eighteen Days / Sir Casey Jones / The Highest Tree / Deed I Do / Hide + Seek / Twig Folly Close / Lady Margaret / Cold Early Morning / Monday Morning’s No Good Coming Down / The Waterman’s Song To His Daughter / Flowers Of The Forest / The Mandrake Screams.

Single (Transistor TR6 45003) (Uk): The Highest Tree / Sir Casey Jones

Single (Hannibal NH07 1523) (Uk): Hide And Seek / Codine (XFM Live session 2005)

Cd single (Hannibal NH07 1523) (Uk): Hide And Seek / Codine (XFM Live session 2005)

Cd single (Hannibal NH07 1523) (promo) (Uk): Hide And Seek / Codine (XFM Live session 2005)

2006

Cd single (Hannibal HNCD 1512) (Uk): Cold Early Morning / Strings / Dawn

Single (Transistor TR6 45006S) (Uk): Cold Early Morning / Strings / Dawn

The Eighteenth Day of May – MySpace

Op bovenstaande MySpace link zijn te beluisteren de begin januari 2006 opgenomen Bark Studio demo’s: Stone Cold / Seven Dials / The Quiet Joys Of Brotherhood / The Man Who Would Be King

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: