Hugues Aufray zingt Dylan

 

Hugues Aufray werd geboren op 18 augustus 1929 in Neuilly-sur-Seine. Na de scheiding van zijn ouders verhuisde hij met zijn vader naar Spanje. In Madrid bezocht hij een school met speciaal onderwijs waar ook kunst op het lesprogramma stond. Hugues ging zich bekwamen in tekenen, gitaar en beeldhouwen. Doordat hij zich in die drie disciplines verder wilde ontwikkelen besloot hij op 19 jarige leeftijd bij zijn moeder in Parijs te gaan wonen. Er kwam niet veel terecht van zijn studie dus besloot hij maar als troubadour een boterham te gaan verdienen. Hij richtte zich vooral op oude folk liedjes waarbij hij zichzelf op gitaar begeleide op straat en allerlei bars.

Nadat hij in militaire dienst was geweest en ook nog ’s was getrouwd trok hij de stoute schoenen aan en deed in 1959 mee aan een talentenjacht met het liedje ” Le poinçonneur des Lilas”, geschreven door de toen nog onbekende componist Serge Gainsbourg. Toen hij de finale behaalde van het festival kreeg hij in 1959 een platencontract aangeboden bij het bekende Barclay label. Op zijn eerste EP met daarop het Gainsbourg liedje, stond ook zijn eerste eigen protestlied “Y avait Fanny qui chantait”.

Succes volgde toen hij in 1961 deelnam aan een tournee waar Charles Aznavour ook deel nam. Op uitnodiging van de Franse icoon Maurice Chevallier bezoekt hij datzelfde jaar New York om daar op te treden in de show “Bal April in Paris”. Ook treed hij op in de beroemde Ed Sullivan Show.

Het  bezoek aan Amerika maakt diepe indruk op Hugues en was hij steevast van plan om New York opnieuw te bezoeken. In Amerika had hij het oude folk liedje Santiago gehoord, dat in 1956 werd uitgebracht als “Michael (Row the boat ashore)” door Pete Seeger, dat in 1961 een top 1 hit was van de formatie The Highwaymen. Er wordt besloten dat Hugues er ook een eigen Franse versie van op neemt onder de titel “Santiano”. Ondertussen stort hij zich in het uitgaansleven van de stad New York en bezoekt optredens van een aantal folk artiesten. Zo ook van de dan nog onbekende Bob Dylan wat diepe indruk op hem achter laat.

Nadat er van hem nog enige EP’s in Frankrijk waren uitgebracht bezoekt Hugues eind 1961 opnieuw New York. Begin 1962 komt het nummer “Santiano” uit wat al in november 1961 was opgenomen. Het nummer behaalde de 12e plek in de Franse hit parade en werd de doorbraak voor Hugues in zijn vaderland.

Hieronder een clip zoals hij het in 2015 nog steeds op zijn repertoire heeft staan.

https://youtu.be/3O2bIOzm4kU
In rap tempo volgden meer hits en platen, op EP formaat, en toerde Hugues zelf in allerlei Oost Europese landen. In 1964 krijgt hij de kans om names Luxembourg deel te nemen aan het Eurovision Song Contest. Met het lied “Dès que le printemps revient” eindigde hij op de 4e plaats. Het lied werd, zoals dat toen vaker gebeurde ook  in het Spaans en Duits uitgebracht  voor de desbetreffende landen.

In 1964 brak Bob Dylan ook verder door in Amerika en brengt daar in januari het album “The times they are a-changin’” uit. In februari van dat jaar komt er van Hugues een EP uit met daarop zijn Franstalige vertolking,  “N’y Pense Plus, Tout Est Bien”, van het Dylan lied “Don’t think twice, it’s alright”. Ondertussen was er ook nog in 1963 een album van Hugues uitgebracht waarop  hij door zijn eigen band, the Skiffle Group, was begeleid.  In loop van 1964 kwam zijn 2e album uit dat live was opgenomen in het beroemde Olympia Theater in Parijs.

17 mei 1964 treed Bob Dylan in de London Royal Festival Hall op en komt hij op 21 mei1964 aan in Parijs om daar een week lang op te trekken met Hugues. Ook ontmoet Dylan de zangeres Nico, echte  naam Christa Päffgen, die van hem het  liedje “I’ll Keep It With Mine” krijgt wat ze later, nadat ze de Velvet Underground heeft verlaten, op haar eerste solo album uit het jaar 1968 vertolkt.

Vreemd is dat het Dylan album “The times they are a-changin” niet in Frankrijk werd uitgebracht. Dat gebeurde pas in 1965 met de afwijkende titel “Mister Bob Dylan”.
Ondertussen bracht Hughues nog een Franstalige EP versie uit met daarop het Dylan lied “Mr. Tambourine Man” onder titel “L’Homme Orchestre”. Om aan de vraag te voldoen komen in de loop van 1965 nog ‘s 2 EP’s van Hugues uit met daarop alleen Dylan covers. Opvallend is dat deze EP’s ook in Spanje en Portugal worden uitgebracht.

De grootste verrassing moest echter nog komen in de vorm van zijn 3e album “Aufray Chante Dylan”, waarop 11 nummers met alleen Bob Dylan covers. Het album werd geproduceerd door Christian Chevallier terwijl de teksten waren vertaald door de bekende Franse tekstschrijver Piere de La Noë. De opvallende prachtige  arrangementen waren verzorgd door Jean Pierre Sabar en werd Hugues op het album weer begeleid door zijn eigen Skiffle Band. Al met al een werkelijk prachtig toegankelijk album wat goed werd verkocht. Zelfs een tekstboek werd uitgebracht met daarin Hugues vertolkingen van Dylan zijn liedjes.

https://youtu.be/c9Eqj5DVS9k
Hugues zijn platencarrière kabbelde zo vele jaren door waar ik echter niet verder op in ga.

In 1984 was er weer een ontmoeting tussen Hugues en Bob. Dit resulteerde er in dat ze samen Huboeen duet zongen tijdens een optreden van Dylan in het Parijse Parc de Sceaux op 1 juli en 3 juli in de Alp Expo te Grenoble Op de gig lijst stonden verder Santana, Van Morrison en Joan Baez.

Vele jaren verstreken terwijl er nog veel albums van Hugues verschenen. In 2009 kwam het Aufray album “New Yorker: Hommage á Bob Dylan” uit, met weer alleen Dylan covers.Op de vele liedjes werd Hugues begeleid door allerlei Franse artiesten. Onder andere Jane Birkin, Johnny Halliday, Carla Bruni, Willie Nelson en vele andere sterren. Dat Hugues niet was gestopt met beeldhouwen bleek uit de hoes van het album. Daarop staat een foto van Hugues samen met een buste die hij had gemaakt van zijn idool Bob Dylan. Ook had Dylan een persoonlijk boodschap geschreven voor bij de CD. Door dit album kwam er een nieuwe schare van luisteraars en was hij helemaal terug in de muziek business. Tegenwoordig timmert  Aufray als artiest die nog steeds flink aan de weg via talrijke optredens en albums. In Frankrijk heeft hij verscheidene woningen waaronder een paardenranch waar hij jongeren kennis laat maken met de edele viervoeter.

De bedoeling van dit artikeltje is een eerste kennismaking met Hugues Aufray.

Ben je verder geïnteresseerd in zijn carrière dan verwijs ik je naar:

Website Hugues Aufray

EP “L’homme Orchestre) (1965)
L’Homme Orchestre (Mister Tambourine Man) +  3 geen Dylan composities. (Barclay 70 854)

EP “Hugues Chante Dylan” (1965):
Cauchemar Psychomoteur (Motorspycho Nightmare) / Oxford Town (Oxford Town) / La Fille Du Nord (Girl Of The North Country) / Ce Que Je Veux Surtout (All I Really Want To Do) (Barclay 70938)

EP “Hugues Chante Dylan”(1965)
Le Jour Où Le Bateau Viendra (When The Ship Comes In) / Les Temps Changent (The Times They Are A-Changin’) / Dieu Est À Nos Cotés (With God On Our Side) / Corrina Corrina (Corrina Corrina) (Barclay 70939)

Afbeeldingsresultaat voor hugh aufray bobdylan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LP “Aufray Chante Dylan” (1965) (Barclay 80289)
A1. La Fille Du Nord (Girl Of The North Country)
A2. Ce Que Je Veux Surtout (All I Really Want To Do)
A3. Ce E’Etait Pas Moi (It Ain’t Me Babe)
A4. Oxford Town (Oxford Town)
A5. Corrina Corrina (Corrina Corrina)
A6. Cauchemar Psychomoteur (Motorpsycho Nightmare)
B1. Les Tempt Changent (The Times They Are A-Changin’)
B2. Le Ballade De Hollis Brown (Ballad Of Hollis Brown)
B3. La Mort Solitaire De Hattie Carroll (The Lonesome Death Of Hattie Carroll)
B4. Dieu Est A Nos Cotes (With God On Our Side)
B5. Le Jour Ou Le Bateau Viendra (When The Ship Comes In)

Aufray

CD “Hugh Aufray New Yorker – Hommage A Bob Dylan” (Mercury 532 279 8)
1. New Yorker (Prologue) (Blowin’ In The Wind)
2. La Fille Du Nord (Girl Of The North Country)
3. N’Y Pense Pus, Tout Est Bien (Don’t Think Twice Its Alright)
4. Mr. L’Homme Orchestre (Mr. Tambourine Man)
5. Au Cœur De Mon Pays (Heartland)
6. Knock Knock, Ouvre-Toi Porte Du Ciel (Knocking On Heaven’s Door)
7. L’Homme Dota D’Un Nom Chaque Animal (Man Gave Name To All The Animals)
8. Nous Serons Libres (We Shall Be Released)
9. Tout Comme Une Vrai Femme (Just Like A Woman)
10. Tout L’Monde Un Jour S’Est Planté (Rainy Day Woman)
11. Dans Le Souffle Du Vent (Blowin’ In The Wind)
12. Jeune Pour Toujours (Forever Young)
13. Cloches Sonnez (Epilogue) (Ring Them Bells)

Dylan2

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: