Marianne & Mike

Mrs. Faithfull & Mr. Jagger? Als je dit voor het eerst hoort klinkt het inderdaad als Marianne Faithfull, echter een paar octaven lager, terwijl Mick ergens op de achtergrond is verdwaald. Zoals is te zien kwam het singeltje “As he once was mine” onder de naam Marianne uit in mei 1964 terwijl de volledige naam van de zangeres Marianne Stockley is. Zij was vanaf 1963 lid van het Manchester/Greater Manchester folk trio The Mike Taylor Combo.

Waarom alleen Marianne haar naam werd genoemd op het label is mij onbekend. Haar zang werd begeleid door Mike Leander Orchestra die vanaf 1965 veelvuldig ging samen werken met Marianne Faithfull, maar in 1964 al samenwerkte met Andrew Loog Oldham die manager en producer was van de Rolling Stones.

A.L. Oldham wilde graag de sier maken als de Engelse Phil Spector, dus probeerde hij vanaf 1964 allerlei artiesten/groepen op te nemen in de studio met een soort Wall Of Sound geluid. Kan het zijn dat Leander aan Oldham het idee aanreikte een zangeresje in zijn stal op te nemen die folk getinte liedjes ging opnemen die uit de pen kwamen van Jagger/Richards? Het lijkt mij heel aannemelijk dat Leander zijn resultaat met Marianne Stockley aan A.L. Oldham liet horen.

De 2e single “You’re the only one” van Marianne kwam uit in november 1964 toen de Marianne Faithfull single “As Tears Go By”, gecomponeerd door Jagger/Richards, uit was sinds juni 1964. Waarschijnlijk ontstond vanwege de namen toen wat verwarring bij de dames/heren van de Engelse pers of was A.L.Oldham de pers aan het bespelen?

Vanaf januari 1966 bracht Marianne Stockley nog een aantal singles uit onder de naam Friday Brown/Browne. In 1968 zat ze ook in de voorselectie van Engeland voor het Eurovisie Song Festival in het Belgische Knokke zonder noemenswaardig succes. Ook was ze in 1966 lid van de gelegenheidsformaties The Manchester Mob en High Society die elk een single uit brachten, waarvan Graham Gouldman (componist en bekend van Mockingbirds en later Ten CC) ook lid was.

05.64 As he once was mine / Go on (Vocalion V 9218)

11.64 You’re the only one / One good turn deserves another (Vocalion V 9225)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: