The Cats & Neil Young

the-cats-dance-dance-dance-columbia[1]

UK demo single the Cats

De vergeten allereerste cover van een Neil Young compositie in Nederland.

Neil begon een solo carrière in 1968 nadat hij de band Buffalo Springfield had verlaten. In 1969 bracht hij vervolgens zijn eerste twee solo albums uit. Op het tweede album “Everybody Knows This Is Nowhere” werd hij begeleidt door de band Crazy Horse, die zelf al in 1968 een eigen lp uitbrachten onder de naam the Rockets.

Neil ging al spoedig met de band Crazy Horse toeren, naast dat hij ook gelijktijdig in de supergroep “Crosby, Stills, Nash & Young” zit. Tijdens zijn toer met Crazy Horse kwam waarschijnlijk Neil compositie “Dance, Dance, Dance” ook op de gig list te staan. Een aanstekelijk vrolijke country dance nummer met viool.

224791368_63404116-c0e4-4303-b9c6-27ac9e48ddba[1]In februari 1971 bracht Crazy Horse hun eerste gelijknamig album uit en gelijktijdig de daarvan afgenomen 2 nummers “Downtown / Crow Jane Lady” op single. De single deed niets dus werd van het album opnieuw 2 liedjes van het album genomen: “Dance, Dance, Dance / Look At All The Things”. Op de a-kant dus het ijzersterke Neil Young compositie…

Young bracht het nummer destijds niet op plaat uit, maar speelde het wel geregeld live. Neil’ zijn eigen versie verscheen uiteindelijk  als onderdeel van zijn 9 cd verzamel box “Neil Young Archives 1963-1972” uit 2009.

Op YouTube staat een geweldige live clip van Neil:

Helaas deed de “Dance, Dance, Dance” single van Crazy Horse niets en verdween het al snel in de opruimingsbakken. Opvallend is dat september 1972 het nummer nogmaals op single werd uitgebracht door de in Engeland woonachtige band The New Seekers, echter alleen in de USA!

En nu naar de Nederlandse cover. In november 1971 bracht de Volendamse groep The Cats hun prachtig album “Aglow” uit. Naast eigen composities was alleen Neil Young zijn lied de enigste cover op het album.

 

Het arrangement was wat veranderd door de viool te vervangen door een toepasselijk accordeon deuntje zodat het een leuk nummer is om te horen. 14 januari 1972 werd het lied, gekoppeld aan “My Friend Joe”, door de Volendamse Cats alleen in Engeland op single uitgebracht. Ondanks de hit potentie geen doorbraak terwijl het daar vrijwel direct  werd gecoverd door de Engelse groep Fluff uit Shropshire, geproduceerd door Peter Swettenham (ex-Grapefruit).

Een half jaar later brachten the Cats “Let’s Dance”  uit en ………vul maar in.

Neil Young gaat dit jaar o.a. in Nederland optreden, misschien heeft hij het op zijn setlist staan? Een groep die het tegenwoordig wel speelt zijn:


Een spontane reactie kreeg ik van Jan Baart en Ko Aker en Jan Veerman van “the CATS VOLENDAM” Facebook:

https://www.facebook.com/groups/thecatsvolendam/

De “verdienste” van Cees Veerman. Hij was vroeg erg gecharmeerd van Young en vele andere artiesten en bands van de zg. “West Coast sound”. Op de bühne stonden ook op de Cats playlisten (voor zover bekend) van Young , The Losing End, Cinnamon Girl, Round and Round (It Won’t be Long), The Bullet.

Zijn “ontdekking” van Lewis & Clarke (ook West Coast sound) vind ik één van zijn grote verdiensten. Vier liedjes van hen werden opgenomen waarbij opgetekend dat “I Feel Good, I Feel Bad” inmiddels tot het Volendams muziek erfgoed is gaan behoren.

….It’s Never Too Late….kon Cees over and over again draaien …hij was gecharmeerd van de stem van John Kay de zanger van Steppenwolf die nog steeds optreedt en aktief is en de dingen uitdraagt die hij indertijd al bezong…..luisterrrr ,…”you left us alone”……tears in my eyes….

….Tenderness van Steppenwolf en Snowblind Friend….

….het nummer It’s a beautifull day ” van Moby Grape werd ook vaak gedraaid in “huize” Cees….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: